14.01.19

En Comú Podem demana explicacions a Foment per bloquejar l'Open Arms en el port de Barcelona

Maria Freixanet, Sara Vilà i Joan Comorera, senadors d'En Comú Podem, exigeixen la compareixença urgent d'Ábalos per a explicar per què Capitania Marítima bloqueja l'Open Arms a Barcelona i impedeix la seva tornada a la zona de rescat

 
El buc espanyol 'Open Arms' es troba retingut en el port de Barcelona i no podrà continuar amb les tasques de rescat que fins ara realitzava al Mediterrani, a una zona en la qual tan sols l'any passat van perdre la vida fins a 1.300 persones. La Capitania Marítima del port de Barcelona, un organisme dependent del Ministeri de Foment, és qui impedeix el seu retorn a la zona de rescat.

Maria Freixanet, Sara Vilà i Joan Comorera, senadors d'En Comú Podem, sol·liciten la compareixença urgent de José Luis Ábalos, ministre de Foment, perquè expliqui en la Cambra Alta per què la Capitania Marítima del Port de Barcelona bloqueja l'Open Arms i impedeix el seu retorn a tasques de rescat. A més, Javier València, Capità Marítim a Barcelona i qui rubrica amb la seva signatura el despatx que impedeix la partida del buc espanyol, justifica la decisió en l'incompliment de convenis internacionals, una responsabilitat que pot recaure en diferents governs regionals però mai en el buc de rescat.

Per a Maria Freixanet és "una vergonya que els qui fan un treball exemplar, rescatant a persones que estan a punt de morir ofegades, rebin inconvenients i traves en lloc de la col·laboració que necessiten". La senadora d'En Comú Podem recorda a més que "els governs són responsables d'un desistiment de les seves funcions respecte al rescat de les persones que estan a punt de morir en el Mediterrani i és absolutament inexcusable que el nostre Govern posi traves als qui realitzen una labor exemplar en defensa dels Drets Humans". Per això, la senadora Freixanet exigeix que es "permeti que l'Open Arms reprengui la feina de casa de rescat i que el Govern assumeixi les obligacions a les quals està compromès per la Convenció de Ginebra".