Qui som i què fem?

Dones amb Iniciativa és un espai feminista autorganitzat que promou l’afirmació, la comunicació, l’intercanvi, la suma de sinergies i la solidaritat entre dones. És un espai de diàleg amb el moviment feminista, de lluita per l’avenç de les dones i de contribució a un projecte social que tingui, com a trets fonamentals, l’equitat entre dones i homes i la diferència sexual com a enriquiment per a tota la societat.

El 22 de juny de 1990 vam constituïr l'Associació Dones amb Iniciativa (DI) i fins avui el projecte ha anat consolidant la seva afiliació, activitat i presència territorial.

 

Missió i Valors

Contribuïr a la construcció d'una societat més justa i equitativa a través de la lluita contra totes les formes de discriminació de les dones. Per aquest fi, articulem les nostres actuacions a través de l'acció política a les institucions i al carrer, amb la generació de pensament i la construcció dels espais de reflexió que ens permetin ser agents actives d'extensió dels valors del feminisme, de l'esquerra i de l'ecologisme.

 

Qui som?

Direcció nacional de Dones amb Iniciativa:

 • Presidenta: Cristina Bigordà 
 • Secretaria d'Organització: Montse Aguilera
 • Política Institucional: Marta Otero
 • Acció Política: Aida Llauradó
 • Coordinació Territorial: Costi Rubio
 • Àrea Internacional: Maria Freixanet
 • Formació: Mercè Claramunt
 • Política Municipal: Fabiola Gil
 • Finances: Quiti Guirao
 • Afiliacions: Núria Tuset
 • Comunicació: Clara Bosch
 • Secretaria Tècnica:  dones@iniciativa.cat

 

Què fem?

Eixos d'actuació

 •  Acció Política i Pensament Feminista. El debat, la reflexió i les idees són el nostre mitjà a través del qual organitzem les campanyes, actes, projectes, publicacions, estudis, informes, mocions, proposicions.

        Les principals temàtiques són:  drets de les dones, economia verda amb perspectiva de gènere, violència masclista, drets laborals, feminització de la pobresa, salut sexual i reproductiva, treball sexual, dones migrades, dones grans, diversitats.

 • Política Institucional.  Les polítiques d'ICV d'equitat de gènere a les institucions.

        -  Comissió de Regidores d'equitat de gènere als governs municipals

        -  Coordinació i propostes a les Institucions (Món local, Parlament de Catalunya, Congrés, Senat i Parlament Europeu)

 •  Relacions i participació. Amb el moviment feminista i organitzacions polítiques, sindicals i socials.
 • Àrea Internacional.

        - EGGO. Dones amb Iniciativa és la coordinadora internacional del European Green Gender Observatory (Observatori de polítiques de gènere del Partit Verd Europeu)
        - Relacions amb l'EGP (Partit Verd Europeu)

 •  Coordinació Territorial i organització

         Xarxa i acció política de les organitzacions locals i comarcals de Dones amb Iniciativa de Catalunya.

 

Com ens organitzem?

 • ASSEMBLEA NACIONAL I PLENARI:

L'Assemblea Nacional o Plenari és el màxim òrgan de direcció de Dones amb Iniciativa.

En formen part totes les sòcies de Dones amb Iniciativa.

És reuneix cada 4 anys per escollir la seva direcció i aprovar els estatuts i documents sota la denominació d'Assemblea i, com a Plenari cada 3 mesos (com a mínim).

 • COMISSIÓ PERMANENT

La Permanent és l'òrgan de representació i coordinació territorial.

En formen part les responsables de les organitzacions, provincials, comarcals i grans localitats, juntament amb el secretariat.  

 • SECRETARIAT

El secretariat és l'òrgan de direcció executiva.

 

Història

L'Associació Dones amb Iniciativa va ser fundada el 22 de juny de 1990 per dones vinculades al moviment feminista i a Iniciativa per Catalunya. El seus objectius fundacionals es centraven en l'organització d'activitats culturals i de sensibilització relacionades amb les dones i el feminisme i en crear un espai de generació de pensament feminista a través de la recerca i publicació de tots els temes vinculats als drets de les dones. 

El seu paper va ser clau per al desenvolupament i innovació en les polítiques d'igualtat que es van dur a terme als Ajuntaments, contribuint a crear un marc de reflexió i acció política. Alhora, l'instrument associatiu ha esdevingut un espai d'empoderament polític per a les dones, autogestionat, no mixte i autònom en la presa de decisions que ha estat útil, des dels seus orígens, per a la incidència política feminista a les institucions i per la feminització de la política, tant, pel que fa a la incoporporació de les dones a la política com a la integració del feminisme a l'agenda política i el discurs.

Dones amb Iniciativa és una experiència pionera i única a Catalunya basada en un model organitzatiu autogestionat que ha contribuït a la incorporació del feminisme a la societat, a la política i a les institucions des del paper actiu i protagonista de les dones feministes i de l'aliança entre organitzacions feministes.

La seva influència en els programes electorals d'Iniciativa per Catalunya Verds, en el disseny de polítiques públiques amb perspectiva de gènere, en els plans d'igualtat i feminització del partit, així com l'empoderament de dones i la creació de lideratges feministes a la política, han estat les principals fites assolides.

Dones amb Iniciativa és avui una organització que veu de les experiències d'aquests 25 anys de trajectòria i que continua enfocada aquest objectiu de la transformació social des de l'experiència de les dones per la justícia de gènere.